Gyümölcsút

Gyümölcsút

megnevezés  útja
helye Farcád (Forţeni) – Sükő (Cireşeni) – Nyikómalomfalva (Morăreni) – Székelyszentlélek (Bisericani) – Farkaslaka (Lupeni) – Kecset (Păltiniş) – Bencéd (Benţid) – Csehétfalva (Ceheţel) – Tarcsafalva (Tărceşti) – Tordátfalva (Turdeni) – Firtosmartonos (Firtănuş) – Énlaka (Inlăceni) – Firtosváralja (Firtuşu) - Székelypálfalva (Păuleni)
jelzés - típus hegyvidéki típus kicsihegyrebicajos
jelzés - nehézségi fok közepes nehézség kicsipirosc
hossz 75 km
legalacsonyabb pont 480 m
legmagasabb pont 1030 m
menetidő -
létrehozó Bándi Ferenc (Vulticulus Földrajzi Társaság)
támogató Civitas Alapítvány, Norvég Kormány
kapcsolat Bándi Ferenc: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
létrehozás időpontja 2010
GPS nyomvonal gpx_icon
megjegyzés Információs és útjelző táblákkal, illetve festett jelzéssel ellátott tanösvény. Járható tavasztól őszig.
látványosságok Az Udvarhelyszéki Gyümölcsút a tündérlakta Firtos vára és a székelyek ősi székhelye, a Budvár között 75 km hosszan, Székelypálfalván át, Firtosváralját, Énlakát, Firtosmartonost, Tordátfalvát, Tarcsafalvát, Csehétfalvát, Bencédet, Kecsetet, Farkaslakát, Székelyszentléleket, Nyikómalomfalvát, Sükőt és Farcádot érintve 14 településen halad át.

A tematikus-zöldút megállóhelyeinél információs táblák ismertetik a környék falvait, a 10 féle megtekinthető mesterség helyét és a nagy hagyománnyal rendelkező, másfélszáznál több gyümölcsfajtát kinemesítő népi gyümölcsészet értékeit.

Mindezek mellett barangolhatsz iszapvulkánok közelében, tavak partján, templomok cintermében, taposhatod kilátók deszkáját, elmélkedhetsz félezredéves fa társaságában, mondákat, hiedelmeket őrző helyeken, megérezheted a környék szellemi gyümölcseit, a hagyománytiszteletet, a jó székely emberek melegszívűségét és hűsűlhetsz az életet adó gyümölcsfák alatt, források vizét kortyolgatva!

További érdekesség lehet számodra, hogy a Székelyudvarhely-Farcád-Sükő-Budvár-Székelyudvarhely (31 km), illetve a Székelyfálfalva - Tóhely - Firtos vára - Firtosváralja, Székelypálfalva (11 km) szakaszokat Székelyudvarhelyen lovardából, Székelypálfalván a faluból, illetve a jurtától bérelt lovakkal, lovas szekérrel is megteheted.

A tájékozódásban az információs táblákon lévő térképek, irányjelző táblák, festett túra jelzések lesznek segítségedre.

A falvakban, bárhol rádesteledvén fejed fölé fedelet és meleg ételt könnyedén kaphatsz, gyümölcsöket, mézet is vásárolhatsz, illetve házibort és pálinkát kóstolhatsz.
szórólapok, táblák

tablaikon Gyümölcsút [szórólap] | tablaikon Gyümölcsút térkép [szórólap]

tablaikon Bencéd [tábla] | tablaikon Csehétfalva [tábla]

tablaikon Énlaka [tábla] | tablaikon Farcád [tábla]

tablaikon Farkaslaka [tábla] | tablaikon Kecset [tábla]

tablaikon Nyikómalomfalva [tábla] | tablaikon Firtosmartonos [tábla]

tablaikon Székelypálfalva [tábla] | tablaikon Sükő [tábla]

tablaikon Székelyszentlélek [tábla] | tablaikon Tarcsafalva [tábla]

tablaikon Tordátfalva [tábla] | tablaikon Firtosváralja [tábla]

tablaikon Gyümölcsút - Nyikómalomfalva [tábla-kép]

fényképek  
Gyümölcsút